Close

Smeh njene snajke

Od kada smo najdivniji momak na svijetu i ja počeli da se kućimo, ništa ne može proći bez ekspertize gospođe majke mu, inače stručnjaka za život i ostale sitnice. Bilo da je u pitanju armirani beton, stolarija ili kuvanje, za sve se mora dobiti saglasnost. Najgore od svega je što moj partner posjeduje smirenost Šaolin monaha, koja samo pospješuje moje piromanske ideje i predloge tupa: „ A da zapalimo sve?“. A upravo zbog te smirenosti sam se zaljubila u njega. Mislim, sigurno me nije privukao biceps tvrd kao Njegošev orah, definisan podizanjem epruveta u laboratoriji. „I šta misliš ko ga je naučio toj smijerenosti?“, vrati me iz ljutnje pitanje koje bih postavila dami koja bi došla na terapiju sa sličnim problemima.

Hmm pa da, ona ga je naučila! U odnosu sa njom je još kao mali razvio taj sjajni način reagovanja koji meni nije baš jača strana. Isto kao što je mene moja majka naučila da budem sve suprotno. Da sam bila smirena i povučena vjerovatno nikada  ne bih dobila ništa od nje. Zato sam morala uspavati mirni i pasivni dio sebe.

Da bi dijete preživjelo, mora ga majka nahraniti. Ovo je nemoguće ako joj poručujemo: „Gladan/a sam“ na način koji ona ne razumije, ne vidi ili ne čuje.  To je razlog zašto je odricanje jednog dijela sebe, koji  ne može dozvati majku, iskustvo svakog čovjeka na ovoj planeti. Tako nas majke nauče kako se živi i voli u ovom svijetu i mi odrastemo. Svaka majka daje svom djetetu najviše i najbolje što može. Ono što smatra opasnim neće podržavati kod svog djeteta.

Zamka je u tome što nam niko ne kaže da tek kada odrastemo život nas počne učiti da budemo sve ono što smo uspavali. Za početak valja se udaljiti od majke fizički i od one u sebi i istraživati druge načine, svoje načine života. Ovo ni u kom slučaju ne znači da se trebamo odreći onoga što smo ranije naučili. Upravo suprotno, to nam je kapcitet za cijeli život, kojem moramo zahvaliti što na svemu što nam je pomogao da postignemo. Sjajna stvar je što ga uvijek možemo ponovo dozvati i riješti stvari na način kako nas je mama naučila, ako procijenimo da je to najbolje. Ali da bi smo uopšte mogli odlučiti šta je najbolje, moramo poznavati i druge načine.

Negovo veličanstvo patrnerstvo nam razvija manje jake strane. To funkcioniše po onom zakonu „Kada je učenik spreman pojavi se i učitelj“. Naime kada smo spremni da razvijamo ono što smo odbacili u primarnom odnosu, zaljubimo se u nekoga ko ima razvijen taj dio sebe i ko može da nam pokaže kako izgleda susretati se sa životom na taj način. Zaljubljujemo se baš zbog toga što u partneru vidimo koliko je lijep taj dio kako bi smo ga mogli vratiti sebi i koristiti.

Da bi smo se nahranili u odnosu sa partnerom moramo probuditi uspavane djelove sebe i sa tog mjesta ga dozvati i tražiti šta nam treba. Tako krenemo na časove smirenosti, moći, agresivnosti, nemoći, sebičnosti, požrtvovanosti ili nečeg drugog što nam fali od životnih alata i vještna.

To što počinjemo trenirati sa partnerom je u suprotnosti sa onim što nas je majka učila. Često je upravo to ono što je smatrala vrlo opasnim. I tu leži korijen vječnog konflikta dvije najvažnije žene u životu svakog muškarca.

„Ako vidiš čovjeka da priča sam sa sobom ili je lud ili gradi kuću“, pozdravlja me najdivniji momak na svijetu i nastavlja „Bio sam do mojih, pozdravila te je majka“. „Pozdravi i ti nju. Šta radi?“ „Ostala je da gleda onu njenu seriju „Greh njene majke““. „A mogla je doći da posjedi i gleda smeh njene snajke“. „Sa takvom lulom mira možeš samo požar izazvati. Dođi da iskuliramo na terasi“, zaključi i pozva me na još jedan čas smirenosti. 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *