Close

Klasična Podgoričanka

Ja sam klasična Podgoričanka- tridesetogodišnjakinja sa prebivalištem u crnogorskom glavnom gradu, koja tvrdi da da nije klasična Podgoričanka. Kupujem na sve moguće i nemoguće načine od obilaženja butika u Delti, preko hodočašća do Milana- svetog grada modnih trendova i online narudžbina do face-time poziva u kojima biram boju torbe dok je sagovornica sa druge strane okeana. Volim dobru maskaru više nego ‘leba, isprobavam fitness treninge, kozmetičke tretmane i usvojim skoro svaki instagram trend nad kojim se zgrozim nakon maksimalno tri mjeseca. Nekadašnja ja, ortodoksna sledbenica Frojdovog djela bi prije umrla nego priznala ovo. Srećom, desetak godina života i učenja kasnije mogu i u novine napisati.
Važno je da integrišemo intelektualni, tjelesni i osjećajni dio nas samih kako bismo mogli cjelokupno živjeti. Na osnovu našeg tijela drugi ljudi stiču sliku o nama. Naš stil oblačenja kojim ukrasimo tijelo svjedoči o našem identitetu u ovom svijetu u kojem živimo. Ukoliko ne uvažimo važnost ove prve impresije koju stvaramo, ostajemo nesvjesni značajanog dijela kontakta sa drugima.
Tijelo u današnjem svijetu je fleksibilnije nego ikada u istoriji čovječanstva. Imamo na raspolaganju toliko načina da ga modifikujemo i oblikujemo tako da predstavlja vjernu sliku našeg identiteta i stila života. Tinejdžerke koje još nijesu prihvatile svoj tjelesni identitet su naročito osjetljive na ovu vrstu socijalnih zahtjeva. Prihvatanje svog tijela je glavni razvojni zadatak ove životne faze i dodatne intervencije da bi se dostigli standardi ljepote mogu još više da ga otežaju.
Kao i uvijek kada su posrijedi ekstremi valja se zapitati na šta to kao društvo reagujemo kada tijelo posmatramo kao cjeloživotni projekat. Naša kultura u prvi plan ekstremno ističe intelekt. Koliko nam je on važan najbolje možemo vidjeti kroz broj fakultetskih diploma i roditeljske poruke upućene djeci. Kako bismo shvatili da ne živimo samo kroz svoj um i mišljenje, već i kroz kretanje, držanje, osjećanja i ekspresiju, rijaliti zvijezde sa silikonima nam iskaču iz frižidera, svaki dan sretamo komšinice koje našminkane idu u teretanu, i radimo sa koleginicama koje imaju hijaluron u ustima. Njihova uloga je da nas suoče sa unutrašnjim demonima kako bismo shvatili da ukoliko želimo živjeti cjelovito moramo uvažiti i tjelesno. Nerijetko toliko zanemarimo svoj tjelesni dio da život mora da nam donese i bolest tijela, gojaznost, seksualne probleme, probleme sa ishranom i slične izazove.
Zato je važno da vodimo računa o svim aspektima sebe! Kao što je važno da gledamo dobre filmove, čitamo kvalitetne knjige, gledamo katarzične predstave, slušamo kvalitetnu muziku, isto tako je važno da njegujemo svoje tijelo. I to na način koji je nam je ok. Neke od nas vjeruju da je prirodna kozmetika iz svoje kuhinje najbolja, neke opet da tim stručnjaka iz francuske laboratorije čini čuda, a neke nije briga ko pravi kremu, samo da ima maslinovo ulje unutra! Otkrijmo šta nam prija i uvažimo drugačije iskustvo i budimo lijepe u skladu sa svojim potrebama i istinama.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *