Close

IZLIVANJE STRAVE I NOKTIJU

»Halo! Drugarica ne može da ti se javi na telefon, jer joj je lice u marinadi. Čuš kako to mislim?! Sa smirenošću Šaolin monaha maže se nekakvim kremama. Sinoć sam čuo da ima tri kreme za lice- za oko očiju, za lice i vrat. Kao da krema za jagodicu zna da ne treba da djeluje na vrat. Jesi li se i ti cijelo ljeto prskala dezedoransom po licu? Moja draga jeste, jer su joj rekli da je tu termalna voda iz vulkana u koju je umočeno pola neke biljke koja je čučala na nekoj planini, Bogu iza nogu, koju je opet ubrao stari mudri pastir i mudro prodao francuskoj laboratoriji. Srećom moja žena je dala pola plate na tu fantastičnu mazalicu, koja se vjerujem ne razlikuje puno od nuklearnog otpada iz Černobilja, i sad mogu da odahnu alge iz Mrtvog mora, koje neće biti žrtvovane na oltaru hidratacije«. Najdraži momak na svijetu elaborira situaciju zbog kojih ne mogu prinijeti slušalicu uhu. Slušajući kako kroz humor priča o stilu života žene današnjice, uplaših se od slike kakve smo to postale- nikada dovoljno mlade.

Ljudska bića postoje kroz kontakt sa spoljašnjom sredinom. Prema vrijednostima društva se orijentišemo, odustajemo od osobina koje nam ne obezbijeđuju pripadanje grupi. Tako na primjer nećemo ispoljavati preveliku agresivnost, jer ćemo izgubiti većinu ljudi oko sebe. U zavisnosti od toga koje vrijednosti nam nameće okolina mi odustajemo od nekih djelova sebe i prilagođavamo se, to jest, preživljavamo. U djetinjstvu naučimo šta je to što spoljašnja sredina podržava, a šta ne kroz odnos sa roditeljima. Svaki roditelj daje svom djetetu najviše što može i ni jedan ne može dati sve. Ostatak života provodimo u razvijanju onih djelova koji nijesu osnaženi u odnosu sa roditeljimam. Usuđujem se čak reći da je potraga za onim što nam nijesu dali roditelji razlog zbog kojeg postojimo i dalje na ovom svijetu.

Kada dijete traži više pažnje, ljubavi,  nježnosti nego što mu je roditelj u mogućnosti da pruži, ono nauči da potisne svoje potrebe, kao bi preživjelo. Sve dok jednoga trenutka ne zaboravimo da želimo više pažnje, ljubavi, nježnosti i postanemo neko kome ništa od toga ne treba.  Potreba se više ne prepoznaje i javlja se kao osjećaj praznine i čežnje za nečim što će nestati ako dobijemo i postignemo sve ono što se u današnjem društvu smatra vrijednim: dobar posao, dobra udaja, dobra kola, atraktivan izgled i slično.  I tu na scenu stupa tim marketinških stručnjaka iz francuske kozmetičke kompanije koji poručuju: »Vječna mladost će vas usrećiti! I to možete da postignete ako koristite ovu našu kremu!«

Koliko je surov ideal vječne mladosti govori zaplašivanje mladih djevojaka da na vrijeme počnu da se bore protiv bora- krvnika ženske sreće. Tako današnje djevojke u strahu od starosti propuste priliku da uživaju u svojoj mladosti i upoznaju se sa njom jureći paradoksalno vječnu mladost.

Međutim, kada ostvarimo to što nam obećavaju vrijednosti u društvu shvatimo da praznina i dalje postoji, da i dalje čeznemo za nečim, ali tada se pojavi nova krema koja umjesto trave nikle ispod vječnog snijega, u sastavu ima krljušt ribe iz najdubljih dubina okeana, sa istim obećanjem vječne mladosti.

Ipak, mnogo je manje bolno razočaravati se iznova i iznova u papreno plaćenu smjesu u teglici, nego pogledati u čežnju za nikad dobijenim zagrljajem ili poljupcem.

„Ljubaviiii!“ Izlijećem iz kupatila i skačem u zagrljaj iznenađenog svog životnog saputnika. „Hej pokvarićeš šminku!“ upozorava me, „Baš me briga!“, „Pa kako ćeš u grad razmazana?!“ nastavlja. „Kako? Pa ići ću u grad srećna!“ „Hmm… Jesi li ti danas išla na izlivanje noktiju ili olova?“

 

Tekst je objavljen u časopisu “Ljepota & zdravlje Crna Gora”

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *