Close

Psihoterapeut u doba korone

Situacija sa virusom koji nam oduzima živote, poslove, slobodu… je nova za sve nas. Niko nije bio spreman na ovo.  Naravno da i psihoterapeutima, kao i svim drugim ljudima,  teško pada, ali se trude da sa više svjesnosti prevazilaze strah i uznemirenost.  Prenosimo razmišljanja i iskustva naših kolega.

Piše: Nejra Mekić, psihološkinja i geštalt psihoterapeutkinja

Ovo je prilika da se porodica ojača, zbliži, organizuje u cilju jačanja, a planeta ekološki očisti, jer smo je previše uzurpirali, uznemirili, eksploatisali… Možda je došlo vrijeme da malo stanemo, oslušnemo šta nam poručuje, da bi je sačuvali i doveli u ravnotežu.

Ovakvu situaciju bi mogli iskoristiti da se zbližimo jedni sa drugima i da obnovimo porodične odnose, rituale koje smo nekada sa radošću obavljali: zajedničko objedovanje, razmjenu dogadjaja, priče i humora uz ručak, pravljenje zajedničkog rasporeda dnevnih aktivnosti, razmjena utisaka oko pročitanog teksta, vijesti i td.

U geštalt terapiji se ne vjeruje u slučajnost, sve se dešava sa nekim razlogom. Rukovođena tom idejom razmišljam šta je to na globalnom nivou dovelo do ovakve situacije. Moja pretpostavka, ali i mišljenje mojih kolega je da se sve ovo dešava sa nekim razlogom. Jedan od njih može biti da  se porodica zbliži, da bi se planeta ekološki očistila i kako bi sebi obezbijedili čistiji vazduh, rijeke, mora… Tako da će svi oni koji su inače pretjerano angažovani imati priliku da više vremena provode sa djecom i ukućanima, da više razgovaraju, druže se, osmišljavaju zajedničke aktivnosti, gdje će se djeci dati prilika da učestvuju u planiranju aktivnosti, te osmišljavanju raznih kreativnih igara, podjela uloga kojima će unijeti radost i pozitivna atmosferu u porodični dom i ovo je najbolji trenutak da se revitalizuje porodica.

Brojne porodične rituale smo izgubili, a  sada je prilika  da im damo na značaju. Sada kada  vidimo da se javljaju panika i strah, zbog nepoznatog i neizvjesnosti, važno je imati podršku  porodice i tako  je obnoviti i ojačati. Na taj način se porodica zbližava, ujedninjuje i tako se stvara toplina doma. Možda nam je ovo znak da malo stanemo, da se organizujemo jedan drugačiji i kreativniji način. Svaka nova situacija je prilika za učenje, kreativnu adaptaciju, a mi smo kao ljudska bića veoma prilagodljivi, koliko god da nam je teško, nadjemo način da “preživimo”.

Ono što nam u ovakvim trenucima olakšava život jeste unošenje humora kao načina za prevazilaženje ove situacije, kako bi  se šalom  i osmjehom odbranili od onoga što se dešava ne samo kod nas, već u cijelom svijetu zbog korona virusa.

Pored igre, djecu treba podstetiti i na obaveze  i zadatke  radno ih angažovati. Ubrzo će i Ministarstvo prosvjete dažti  dati smjernice kako da se organizuje edukacija putem elektronskih medija, mada je već veliki broj učitelja i nastavnika putem vibera informisao učenike o tome šta treba da uče, već su im dali neke zadatke, kako naša djeca ne bi izgubila radne navike, ali i kako bi vrijeme provodila kvalitetno, stičući nova znanja.

U  ovim trenucima  svi možemo dati  doprinos u očuvanju zdravlja svih građana i pokazati visok stepen brige i solidarnosti- ostajući doma!

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *